strani Drenov Grič - Lesno Brdo

nedelja, 17. december 2017, 09:10
Dobrodošli na strani Drenov Grič - Lesno Brdo

Misli globalno, sodeluj lokalno.

Dodaj članek  :  Imenik člankov  :  Koledar  :  Ankete  :  Povezave  

KUD Drenov Grič - Lesno Brdo

naslov: Drenov Grič 25, 1360 Vrhnika
davčna številka: 86181840 (ni zavezanec za DDV)
matična številka: 5265681
TR: 191465003637846 (Deželna banka Slovenije)
predsednik: Branko Bizjak
sekcije (v oklepaju je ime vodje sekcije):
- glasbena: zbor (Nevenka Bajda)
- literarno-likovna: ure pravljic, ustvarjalne delavnice (Mateja Bartol)
- ohranjanje kulturne dediščine: delavnice, klekljanje, razstave (Meta Petrač)
- folklorno-plesna (Meta Petrač)

Kulturno umetniško društvo Drenov Grič - Lesno Brdo je bilo ustanovljeno 21. aprila leta 1985, ko je začel delovati lokalni mešani pevski zbor, ki je še danes jedro in najdejavnejši del društva. Društvo ima štiri sekcije in šteje nekaj prek 60 članov.

Pevski zbor (od začetka leta 2011 ga vodi zborovodja Gorazd Jan) deluje v okviru glasbene sekcije. Zborovci za krajane vsako leto pripravijo božično-novoletno prireditev z družabnim srečanjem, poleti pa nam njegovi člani zapojejo na letnem koncertu v opuščenem Kuclerjevem kamnolomu. Tradicionalno prirejajo februarsko slovesnost ob kulturnem dnevu, sodelujejo z drugimi društvi (npr. pojejo pri Florjanovi maši, ki jo prireja domače PGD) ter se udeležujejo raznovrstnih gostovanj (na sliki jih vidite prepevati v Postojnski jami). Že vrsto let društvo uspešno sodeluje z vrhniškim Zavodom Ivana Cankarja, v zadnjem času tudi s Cankarjevo knjižnico Vrhnika.

V okviru literarno-likovne sekcije se redno izvajajo ure pravljic, organiziramo tudi ustvarjalne delavnice in razstave. Za ohranjanje kulturne dediščine skrbimo z rednimi srečanji na delavnicah ročnih del, vsako leto organiziramo otroško pustovanje, na dve leti pripravimo tudi dvodnevno razstavo ročnih del in starih predmetov, ki jih na ogled prinesejo naši krajani. Pred večjimi prazniki na ustvarjalnih delavnicah izdelujemo tradicionalne praznične izdelke, kot so butarice, pirhi, adventni venčki ter božično-novoletne voščilnice in okrasje. Folklorno-plesna sekcija je bila zadnja leta manj dejavna, a jo v zadnjih letih zopet obujamo. Tisti, ki bi vas pri čemerkoli od naštetega veselilo sodelovati, pa tudi tisti, ki imate zamisli za kaj novega, se nam le javite - veseli vas bomo.

Kako so videti naše prireditve, si poglejte v rubriki Utrinki z dogodkov.

Zapisniki z občnih zborov: 2010 - 2011 - 2012 - 2013 - 2014

Obrazec za včlanitev (Pristopna izjava)

Statut društva


Nova sezona pravljičnih uric

 Pošlji članek prijatelju po e-pošti Za tisk prijazna stran 
Na četrti oktobrski ponedeljek (23. 10.) ob 18. uri v KUD Drenov Grič - Lesno Brdo ponovno začenjamo s pravljičnimi uricami in ustvarjalnicami, ki jih izmenično pripravljamo Bernarda in Veronika ter Mateja. Potekale bodo tako kot prejpšnja leta: v večnamenski sobi v pritličju gasilskega doma (vstop skozi šolski vhod), do konca aprila na dva tedna, razen med prazniki in počitnicami.
Datumi so za vsaj en mesec naprej navedeni med dogodki na tej spletni strani.

Vabljeni v svet pravljic in ustvarjanja.

 
Dodaj komentar
Komentarji (0)

Pustovanje

 Pošlji članek prijatelju po e-pošti Za tisk prijazna stran 

Prihaja pust in z njim pomlad - vsi najlepše vabljeni na pustno zabavo!

 

 
Dodaj komentar
Komentarji (0)

Nova sezona pravljičnih uric in delavnic ročnih del

 Pošlji članek prijatelju po e-pošti Za tisk prijazna stran 

Vstopili smo že globoko v novo šolsko leto in pred jesenskimi počitnicami v KUD Drenov Grič - Lesno Brdo začenjamo s pravljičnimi uricami, po počitnicah pa še z delavnicami ročnih del.

Pravljične urice potekajo med šolskim letom, ob ponedeljkih ob 18:00 na 14 dni, razen če so vmes prazniki, počitnice ali kaj drugega. Prvič se na pravljičnih uricah, ki jih izmenično vodimo Bernarda in Veronika ter Mateja, dobimo v ponedeljek, 24. oktobra, ob 18. uri, in sicer -- tako kot ponavadi -- v večnamenski sobi v pritličju gasilskega doma. (Pridite skozi šolski vhod.)
Da boste na tekočem, so datumi naših pravljičnih srečanj za nekaj tednov vnaprej objavljeni v koledarju dogodkov na tej spletni strani.
Najlepše vabljeni na ustvarjalno potepanje po pravljičnih svetovih!

V sredo 9. 11. se začnejo tudi srečanja na delavnicah ročnih del, kjer se kleklja, plete, kvačka ... Prvič se dobimo ob 18:30, v nadaljevanju pa vsako sredo ob 18:00, razen med prazniki ali če pride vmes kaj drugega. Kot vsa leta do sedaj ustvarjalno druženje poteka v večnamenski sobi v pritličju gasilskega doma.
Lepo vabljeni vsi, ki radi ustvarjate s svojimi spretnimi prsti.

 
Dodaj komentar
Komentarji (0)

Pomladansko prebujanje v krajevnem KUD

 Pošlji članek prijatelju po e-pošti Za tisk prijazna stran 
Pomladansko prebujanje se je za nas letos začelo zgodaj – z obeležitvijo kulturnega praznika in pustnimi dogodivščinami že v prvi tretjini februarja. Na pustno soboto smo po vasi vodili "šemasto" povorko, na pustni torek pa pripravili otroško pustno rajanje.

V sredo 24. 2. ob 19:15 bomo imeli redni občni zbor, na katerega ste vsi zainteresirani najlepše vabljeni.

V tednu in vikendu pred veliko nočjo se nam pridružite na velikonočnih ustvarjalnih delavnicah, kjer bomo izdelovali butare in pirhe, še posebej zabavno bo pletenje butare velikanke, ko jo bomo na cvetno nedeljo peljali tudi k maši na blagoslov.
Veseli bomo tudi vašega obiska na vrhniški območni reviji pevskih zborov, med katerimi bo nastopil naš mešani pevski zbor.
V začetku aprila se nam obeta še dobrodelni koncert ansambla Presenečenje.

Poleg organizacije posameznih dogodkov nadaljujejmo tudi z rednimi dejavnostmi društva. Veseli bomo, če se nam pridružite:
- ure pravljic vsak drugi ponedeljek ob 18:00 (za datume glejte koledar dogodkov na levi),
- delavnice ročnih del ob sredah ob 18. uri in
- in zborovske vaje ob sredah ob 20:00.

Za točnejše podatke o dogodkih in morebitne spremembe spremljajte koledar dogodkov na tej spletni strani, o večini prireditev pa vas obvestimo tudi na plakatnih mestih po kraju.
 
Dodaj komentar
Komentarji (0)

Začenja se praznični december

 Pošlji članek prijatelju po e-pošti Za tisk prijazna stran 
V krajevnem kulturnem društvu so priprave na najbolj prazničen mesec v letu že v polnem teku.

Zadnjo novembrsko soboto dopoldan se je v dvorani gasilskega doma zbralo prek petdeset ljubiteljev ustvarjalnega druženja, ki so si izdelali adventni venček ali drugačno praznično dekoracijo.

Prvi sredin večer v decembru se nam lahko pridružite pri ustvarjanju božično-novoletnih voščilnic.
V ponedeljek 14. so otroci najlepše vabljeni na zadnjo letošnjo uro pravljic.

V zadnjem tednu leta ste krajani najlepše vabljeni na praznično prireditev, ki ji sledi tradicionalno druženje s pogostitvijo.

Za točnejše podatke o prireditvah spremljajte koledar dogodkov na tej spletni strani in plakate na oglasnih mestih po krajevni skupnosti.


 
Dodaj komentar
Komentarji (0)

Zveza kulturnih društev Vrhnika obeležuje 60 let

 Pošlji članek prijatelju po e-pošti Za tisk prijazna stran 

Prireditev si lahko ogledate na portalu YouTube.

 
Dodaj komentar
Komentarji (0)

Krajevno kulturno društvo letos praznuje 30 let

 Pošlji članek prijatelju po e-pošti Za tisk prijazna stran 

Ste na oglasnih kozolcih po kraju že opazili plakate, ki vas vabijo na jubilejno prireditev ob 30. obletnici KUD Drenov Grič - Lesno Brdo?

Pridružite se nam v dvorani gasilskega doma na Drenovem Griču v soboto 23. maja ob 19. uri.

Zapel bo naš mešani pevski zbor, predstavila se bosta pravljična skupina in otroški zborček, na ogled bodo ročna dela, ki nastajajo na tedenskih delavnicah ročnih del, in ob zvokih Ansambla Presenečenje bo zaplesalo nekaj folkloristov.

Prireditvi bo sledila pogostitev z druženjem.

Najlepše ste vabljeni, da pridete praznovat z nami!


PS: Spodnja slika je le simbolna. ;)


 
Dodaj komentar
Komentarji (0)

Velikonočne priprave v našem kraju

 Pošlji članek prijatelju po e-pošti Za tisk prijazna stran 

Kot vsako leto na velikonočno soboto je ob 16. uri v gasilskem domu potekal blagoslov velikonočnih jedi. Letos je vhod na dvorišče gasilskega doma krasila butara velikanka, izdelana na eni od velikonočnih delavnic.

Krajevno kulturno društvo je v tednu pred veliko nočjo pripravilo dve delavnici, namenjeni ohranjanju kulturne dediščine. Na prvi se je dan pred cvetno nedeljo pletlo tradicionalne zelene butare (več o tem si poglejte v prispevku na medobčinskem portalu mojaobcina.si), na drugi delavnici v torek po cvetni nedelji pa so izdelovali pisanice.

 
Dodaj komentar
Komentarji (0)

Predstavitev folklorne skupine

 Pošlji članek prijatelju po e-pošti Za tisk prijazna stran 
Tu objavljamo zanimivo besedilo, s katerim so se nam predstavili folkloristi na prireditvi ob slovenskem kulturnem dnevu. Poleg razlage plesov, ki so jih pripravili, je na kratko povzeta tudi zgodovina folklorne dejavnosti v našem kraju. Avtorica besedila je Barbara Sigulin, prebrala ga je Alenka Oblak.


* * *

Nocoj je ena lušna noč,
ko mesec sveti celo noč,
ko mesec sveti celo noč,
da spati nam ni mogoč.


Morda mesec ne sveti ali pač, ampak to nocoj ni razlog, da ne spimo. Spet smo na odru in predstavili se vam bomo s pesmijo in plesom.

Zapeli smo že ljudski Navzgor se širi rožmarin in Fantje po polj gredo ter zaplesali poskočno Rašplo in Zibenšrit. Zibenšrit ponazarja število sedem, ki je imelo magični pomen. Razširjen je bil v številnih slovenskih pokrajinah, zato obstaja veliko različic tega plesa, večinoma se ga pleše v sklenjenem paru v smereh desno-levo ali naprej-nazaj. Besedilo se ob plesu redko poje, ima pa le ta tudi veliko različic. Dobro poznana, zlasti med otroki, sta Zajček al' se ne bojiš in Kužek nima repa več.

V nadaljevanju se bomo predstavili še z Metlo, ki je pravzaprav plesna igra družabnega značaja. Dekleta stojijo v vrsti druga za drugo, fantje pa v kači krožijo okoli njih, dokler muzikantje ne spremenijo melodije in mora vsak fant ujeti najbližje dekle. Plesalcu, ki si ni uspel izboriti svoje plesalke, pa ostane metla. Zaključili bomo s poskočno polko na melodijo znanega ljudskega napeva o židani mareli.

Gorenjske plese radi plešemo, zanimivi so tudi za publiko. Večinoma izvirajo iz obdobja med 17. in 19. stoletjem. Odražajo vesel in radoživ temperament gorenjskega človeka. Lahko bi rekli, da so eni najbolj poskočnih slovenskih plesov, za njih so značilni hitri obrati, poskoki, potrkavanje s petami in stopali ter številni vriski.
 
Beri dalje (458 besed) Dodaj komentar
Komentarji (0)
 Copyright © 2017 strani Drenov Grič - Lesno Brdo
 Vsa naša koda pripada vam.
Gnano z AG@PE 
Spletna stran generirana v 0,18 sekundah